Trouw schrijft vandaag over de babyboom die volgens sommigen in de maak is nu de lockdown nog langer duurt en er zelfs een avondklok is ingesteld. Maar komt die er eigenlijk wel, zo’n overvloed aan jonge borelingen?
Misschien wel niet, want het aantal geboorten neemt in het algemeen nog niet sterk toe. Niet alleen in Nederland niet. schrijft de krant:
In Frankrijk spreekt men inmiddels zelfs van een ‘babywoestijn’ – er zijn daar juist minder kinderen op komst dan eerder.
De strekking van de metafoor babywoestijn is duidelijk: evenmin als een woestijn is de Franse bevolking dus vruchtbaar. Maar of deze metafoor in onze taal ingang zal vinden, moeten we maar afwachten. Een bekender antoniem van babyboom is babycrash, waarin crash verwijst naar de steile daling van het aantal geboorten.
Niet dat babycrash een heel gewoon woord in de omgangstaal, maar een enkele demograaf gebruikt dit woord weleens.
Het aardige van babycrash is dat dit woord ook beloftevol is voor de naamgeving van een generatie bestaande uit mensen die tijdens een babycrash geboren worden: de babycrashers.
Definitie
babywoestijn (de, -s) metafoor voor een periode waarin de vruchtbaarheid van een groep of volk gering is en waarin er dus weinig kinderen geboren worden
Geef een reactie