bingebacchanaal

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Volkskrant-columnist Frank Heinen schrijft vandaag over onze collectieve fascinatie voor true crime. True crime is Engels voor ‘waargebeurde misdaad’, maar de term is inmiddels vooral ingeburgerd als benaming voor een literair en/of filmisch genre dat hierover gaat. Lezers en kijkers van het genre worden kennelijk geprikkeld mee te denken over de oplossing van misdaden, in de woorden van Heinen:

Als een van de mogelijke oorzaken werd vaak de meepuzzelpotentie genoemd: de mogelijkheid dat je als amateur vastgelopen onderzoeken vlot kunt trekken, dat je zelf Hercule Poirot of Lisbet Salander kunt zijn, als je maar doorzet.

Heinen suggereert dat er inmiddels een wildgroei is aan true crime:

Een tiener kan geen avond zoek zijn of Netflix serveert er een in zes gangen opgeknipt bingebacchanaal van.

Bingebacchanaal is een prachtig neologisme, alleen al door de rijmende b-klanken van de samenstellende delen. Het woord is samengesteld met de stam van het werkwoord bingen, dat van oorsprong comazuipen betekent, ‘drinken tot we zinken’ in huiselijk Nederlands, maar dat een betekenisuitbreiding heeft ondergaan tot ‘tv-series en -films kijken tot je vierkante ogen hebt of erbij in slaap valt’ – comakijken dus, en met bacchanaal, dat van oorsprong verwijst naar een drankfestijn waar saters en nimfen zich met elkaar vermeien, maar bij uitbreiding ook wel verwijst naar een drinkgelag.

Bacchanaal komt niet vaak in samenstellingen voor, behalve een enkele keer in voor de hand liggende samenstellingen als drank-, eet- en seksbacchanaal. Soms treffen we bacchanaal ook aan in de samenstelling kerstbacchanaal, waarmee benadrukt wordt dat Kerst tot een vreetfeest is verworden. Maar bingebacchanaal is nieuw en betrekt een ander levensaspect in de betekenis ervan: het relatief passieve kijken. Door de associatie van bingen met comazuipen en dus met een drinkgelag is het trouwens toch een heel logisch woord.

Definitie

bingebacchanaal (het, bingebacchanalen) 1 gelegenheid waarbij iemand alleen of met anderen voor zijn plezier veel afleveringen van een televisieserie bekijkt 2 (metonymisch) televisieserie waarin de handeling vertoond wordt in relatief veel afleveringen die steeds eindigen met een cliffhanger, waardoor de serie zich goed leent voor bingewatchen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *