kamalanomics

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant loopt economieredacteur Peter de Waard vandaag alvast vooruit op de verkiezing van Kamala Harris als de volgende president van de Verenigde Staten. Hij verwacht dat ze de economische politiek van Biden zal voortzetten, maar dan wel met een eigen accent: het stimuleren van kleinere ondernemingen, het bevorderen van innovatie en het stimuleren van duurzaamheid. Hij noemt dat kamalanomics.

We hebben de afgelopen decennia meer afleidingen op het Engelstalige achtervoegsel -nomics in onze taal mogen verwelkomen, zoals reaganomics en trumponomics. Bidenomics bestaat ook, maar is nooit gangbaar geworden. Al die benamingen voor een bepaald type economie zijn gevormd met de achternaam van de Amerikaanse presidenten. Opvallend is dat De Waard het woord voor de economiestijl van Kamala Harris niet vormt met haar achternaam, maar met haar voornaam.

Nou klinkt harissonomics inderdaad minder aantrekkelijk dan kamalanomics, dat zal wel de reden zijn. Toch valt kamalanomics op, al was het maar omdat dit woord met haar achternaam gevormd is ,waarschijnlijk omdat die achternaam onderscheidend is.

Definitie

kamalanomics (de, g.mv.) economische theorie die zich kenmerkt door stimulatie van ondernemerschap dat beantwoordt aan cri­te­ria op het ge­bied van duur­zaam­heid en ethiek, synoniem ethisch kapitalisme gevormd met de voornaam van de Amerikaanse democratische presidentskandidaat Kamala Harris (1964)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *