koudeoorlogkabel

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Gisteren ondervonden defensie een aantal andere (overheids)diensten een grote data- en communicatiestoring. Gevreesd werd voor een hack, maar dat lijkt toch niet het geval te zijn. De meeste kranten schrijven vandaag over de storing in het netwerk, die waarschijnlijk is terug te voeren op een fysieke schade aan een van de verbindingen. Volgens een cyberexpert zijn dat niet zomaar snoertjes en kabeltjes, nee:

Dit zijn echt koudeoorlogkabels, die diep onder de grond liggen.

Dat is een interessante typering, want de kabels waarop gedoeld wordt, zijn glasvezelkabels voor datacommunicatie. Dat soort kabels was er nog niet tijdens de Koude Oorlog. Bovendien is de datacommunicatie waar de kabels voor bedoeld zijn, pas goed op gang gekomen na de Koude Oorlog.

Met andere woorden: koudeoorlogkabels wordt hier deels figuurlijk gebruikt ter aanduiding van kabels die opgewassen moeten zijn tegen (cyber)aanvallen, maar zelfs ook tegen eventuele aanvallen met bommen en granaten.

Definitie

koudeoorlogkabel (de, -s) netwerkkabel van hoge kwaliteit die diep onder de grond is ingegraven en daardoor niet zomaar door fysiek geweld kan worden vernietigd

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *