scrolfuik

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Al geruime tijd wordt het woord fuik figuurlijk gebruikt in verband met internetcommunicatie en sociale media. Ingeburgerde voorbeelden van samenstellingen met fuik in die figuurlijke betekenis zijn onder meer socialemediafuik en fabeltjesfuik, die verwijzen naar het verschijnsel dat iemands zoekgedrag op de sociale media ervoor zorgt dat hij steeds vergelijkbare berichten krijgt aangeboden, waardoor informatie die eenmaal gezocht is zichzelf bevestigt.

Vandaag maakt een nieuwe samenstelling met fuik zijn entree in onze taal. De Telegraaf schrijft:

Als eerste sociale-mediaplatform ooit gaat YouTube de strijd aan met haar eigen algoritmes. Vanaf vrijdag worden jongeren onder de 18 jaar over de hele wereld ervan weerhouden in een zogenaamde ’scroll-fuik’ te belanden als het gaat om onderwerpen „die door ze veelvuldig te bekijken, kunnen zorgen voor een beschadigd zelfbeeld”.

Scrolfuik – het woord mag met 1 l – is samengesteld met scrollen in de betekenis ‘(de cursor) over een computerscherm bewegen’ of – wat figuurlijker –  ‘op een computerscherm van item naar item gaan om dat aan te klikken en te bekijken’. Als je bijvoorbeeld kijkt naar filmpjes over chocoladerepen met pistachenoten blijft je die aangeboden krijgen: in het artikel is in dit verband zelfs sprake van pistachefuik. Die gelegenheidssamenstelling geeft vooral aan dat fuik een zeer productief tweede lid in samenstellingen is geworden.

Definitie

scrolfuik (de, -en) als een val voorgesteld verschijnsel dat mensen die voortdurend items over hetzelfde onderwerp aangeboden krijgen, daar naar blijven kijken

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *