voortplantingsracisme

geplaatst in: Woord van de dag | 1

Onder de kop ‘Voortplantingsracisme’ schrijft NRC-columniste Carolina Trujillo vandaag over de H.J. Schoo-lezing die Pieter Omtzigt afgelopen week hield:

Van de HJ Schoo-lezing maakte hij een hondenfluitconcert voor liefhebbers van omvolkingstheorieën. Hij presenteerde lage geboortecijfers bij Nederlandse vrouwen, stipte geopolitieke implicaties aan, vergeleek dat in crescendo met geboortecijfers in Afrika en kwam ermee weg ook. Oudgediende plucheracisten moeten jaloers hebben toegekeken.

Geboortecijfers zijn weliswaar feiten, maar in de gedachtewereld van Trujillo is het vergelijken van geboortecijfers van blanke Europeanen met mensen van kleur uit Afrika een vorm van racisme. Nou ja, het levert in elk geval een interessante nieuwe samenstelling op, want dat is voortplantingsracisme.

Het is een vreemde samenstelling, die in elk geval qua betekenisstructuur afwijkt van andere samenstellingen met racisme, zoals betuttelracisme en gezelligheidsracisme. In voortplantingsracisme noemt het eerste deel niet een motief van racisme (zoals in betuttelracisme) en ook niet een functie van racisme (zoals in gezelligheidsracisme), maar een verschijnsel (voortplanting) waarvan alleen al het noemen of duiden als vorm van racisme kan worden beschouwd.

Voortplantingsracisme is vermoedelijk een poging tot vertaling van de Engelse term reproductive racism. Die term wordt weliswaar veelvuldig besproken in Engelstalige sociologische literatuur, maar een duidelijke definitie is er nog niet. Je zou het woord voortplantingsracisme tentatief kunnen omschrijven als een vorm van racisme die voortplanting door de autochtone bevolking aanmoedigt en die van de allochtone bevolking of de bevolking in herkomstlanden ontmoedigt. Dat laatste is natuurlijk wel ingewikkeld, zo niet onmogelijk.

Definitie

voortplantingsracisme (het, g.mv.) als een vorm van racisme beschouwde bevolkingspolitiek waarbij de voortplanting van autochtone bevolking wordt aangemoedigd en die van migranten wordt ontmoedigd, vertaling van Engels reproductive racism

  1. Casper de Weerd

    Het laatste deel van de definitie lijkt mij niet te kloppen. Wat Omtzigt deed is een bedreiging creëren door te stellen dat de bevolking in Afrikaanse landen veel sterker groeit dan de “onze”. Dat heeft als zodanig niks met migranten van doen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *