boetiekuniversiteit

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag over Noord-Cyprus, een ‘land’ dat alleen door Turkije officieel wordt erkend. Het land, dat volgens de Volkskrant ‘volkenrechtelijk een grijs gebied is’, staat bekend om ‘witwasserij, cryptocurrency, prostitutie, mensenhandel en online gokken’. Het ‘land’ is dan ook een magneet voor louche zakenlui:

Een bijzondere vorm van louche zakendoen is het fenomeen van de ‘boetiekuniversiteiten’, zoals ze ter plekke worden genoemd. Buitenlandse studenten, de meesten uit Afrika en het Midden-Oosten, betalen veel geld voor de inschrijving, om eenmaal op het eiland tot de ontdekking te komen dat daar qua onderwijs weinig tegenover staat, soms helemaal niets. Van de 23 universiteiten staan er slechts vier of vijf als goed te boek. De rest is waarschijnlijk ‘boetiek’.

In deze krantenpassage maakt het woord boetiekuniversiteit zijn debuut in een papieren krant. Het woord blijkt een vertaling te zijn van boutique university, een term die in de Engelstalige wereld al veel langer wordt gebruikt voor kleine universiteiten, in feite vaak privé-opleidingen, die zich gespecialiseerd hebben in een beperkt studieaanbod in een klein vakgebied of kennisdomein. De opleiding leidt niet altijd tot een algemeen erkende bul (een erkend diploma). Geen wonder, want volgens een Engelstalige site is er sprake van ‘semiformeel’ onderwijs, hebben studenten niet altijd een startkwalificatie die vergelijkbaar is met de startkwalificaties die reguliere universiteiten vereisen en is de boetiekuniversiteit soms gelieerd is aan een onderneming of een (levensbeschouwelijke) organisatie. Vaak is het collegegeld hoog, omdat de opleiding niet door of met steun van de staat wordt gefinancierd.

Boetiekuniversiteiten worden ook weleens niche-universiteiten genoemd, maar dat woord is in ons taalgebied ook nog niet bekend. Wat zowel het woord boetiekuniversiteit als het woord niche-universiteit duidelijk maakt, is dat de overkoepelende term universiteit aan inflatie onderhevig is.

Definitie

boetiekuniversiteit (de, -en) zich als universiteit presenterende instelling voor hoger onderwijs over een specifiek vakgebied of kennisdomein, synoniem niche-universiteit; vertaling van Engels boutique university

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *