superjachtmaan

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Belgische krant De Morgen en onder meer in De Gelderlander in Nederland wordt vandaag aandacht besteed aan een bijzonder fenomeen dat nu en dan optreedt de supermaan die deze week zichtbaar is boven ons stukje van de aarde. Dat is een maan die vanaf de aarde gezien ‘ongeveer 7 procent groter en 14 procent helderder’ is dan een normale volle maan. Kennelijk volstaat het woord supermaan niet, want de kranten hebben het over een superjachtmaan.

Dat is een nieuw woord. Het is een samenstelling van super en jachtmaan, waarbij jachtmaan een oud woord is voor de periode na de oogsttijd als het gewas van het veld af is en jagers weer makkelijker hazen, konijnen en reeën kunnen zien bij het licht van de volle maan.

Superjachtmaan verwijst dus naar een supermaan in een van de maanden oktober of november.

Het interessante aan superjachtmaan is vooral dat deze drieledige samenstelling het oude woord jachtmaan uit de mottenballen haalt. Dat woord is nooit echt courant geweest – het staat dan ook niet in het Woordenboek der Nederlandsche Taal (WNT), maar krijgt nu een tweede kans.

Definitie

superjachtmaan (de, superjachtmanen) vollemaan in de jachtperiode vlak na de oogsttijd, d.w.z. oktober of november, die – doordat ze in haar baan rond de aarde relatief dicht bij de aarde staat en daardoor groter lijkt en helderder schijnt dan een gewone volle maan, waardoor jagers ‘s nachts het wild beter kunnen zien

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *