hervictorianisering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De rubriek Zap in NRC gaat vandaag over Goedemorgen Nederland. Dat programma had Balie-baas Yoeri Aalbrecht uitgenodigd voor een reactie op de nieuwe documentaire over Theo van Gogh. NRC introduceert Aalbrecht als ‘Van Gogh-versteher’, en dat is niet aardig. Het woord versteher kennen we in onze taal vooral van de samenstelling Poetinversteher, waarmee dubieuze mensen worden bedoeld die het handelen van Poetin duiden en vaak ook goedpraten. Maar goed, de auteur van Zap presenteert zich verderop in de rubriek dan weer wel als oude Gen Z’er die ‘vermoedelijk een van de voortrekkers van vertrut Nederland (mea culpa)’ is. Aalbrecht wordt vervolgens geciteerd:

De tijden zijn enorm veranderd. Vertrut, zou ik zeggen. Ik zou bijna zeggen, met een heel chic woord: een soort hervictorianisering van de tijd. We zijn preuts geworden.

Het woord hervictorianisering is nieuw en verwijst naar het Victoriaanse tijdperk, dé periode in het recente verleden die bekendstaat als preuts en schijnheilig.

Victorianisering – zonder het voorvoegsel her- – zouden we ook hebben begrepen, maar door her- legt hervictorianisering wel wat meer de nadruk op de terugkeer van dat nare tijdperk. Goed woord dus.

Definitie

hervictorianisering (de, -g.mv.) terugkeer naar de preutsheid en de kwezelarij die tijdens het Victoriaanse tijdperk hoogtij vierden, synoniem verpreutsing

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *