flintstonemaatschappij

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Telegraaf schrijft Esther van Fenema vandaag over een vorm van ‘tribalisme’ waar veel mensen gevoelig voor zijn: in een conflict zwart-wit gaan denken en partij kiezen, waarbij het voor de hand ligt te kiezen voor de partij waarbij jezelf hoort, bijvoorbeeld in het Israël-Hamasconflict kiezen voor de groep/het land waarmee je jezelf, bijvoorbeeld door afkomst, verbonden voelt. Bijvoorbeeld partij kiezen voor Israël, omdat je (deels) afstamt van joodse voorouders. Van Fenema schrijft:

Als we ons alleen laten leiden door deze primitieve reflexen, krijgen we een soort Flintstonemaatschappij en wordt het risico op geweld steeds groter.

Flintstonemaatschappij, een nieuw woord, verwijst naar The Flintstones, een ooit zeer populaire animatieserie over mensen die in het Stenen Tijdperk leefden. Sinds The Flintstones is het woord flintstonetijdperk een eigen leven gaan leiden en synoniem geworden met ‘stenen tijdperk’, terwijl de taalvorm flintstone in samenstellingen inmiddels de betekenis ‘primitief’ heeft, zoals in flintstone-auto, flintstonekostuum (berenvel), flintstonewasmachine.

Flintstonemaatschappij sluit daar mooi bij aan. Het verwijst naar een primitieve tribale maatschappij, waarin andere groepen per definitie vijanden zijn en je alleen veilig bent in de boezem van de eigen groep of stam.

Definitie

flintstonemaatschappij (de, -en) primitieve tribale maatschappij, synoniem stammenmaatschappij

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *