noodmaatregelenwet

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Afgelopen woensdag lekte uit dat de PVV en de NSC overeenstemming zouden hebben bereikt over asielmaatregelen. Er zou volgens de NOS geen noodrecht toegepast gaan worden, maar een ‘asielnoodmaatregelenwet‘ moeten komen. Een hele mond vol en een paar uur later verkortte zakenzender BNR asielnoodmaatregelenwet al tot noodmaatregelenwet.

Noodmaatregelenwet is een interessant woord, want het woord nood in deze samenstelling suggereert dat het een soort noodwet is en onderstreept de urgentie van de maatregelen die in de wet geregeld worden. Noodmaatregelenwet wordt nu weliswaar met het woord asiel gecombineerd, maar kan natuurlijk ook makkelijk met andere hot items worden gecombineerd. We zien voor het geestesoog al een hele reeks noodmaatregelenwetten ontstaan: klimaatnoodmaatregelenwet, stikstofnoodmaatregelenwet, oorlogsnoodmaatregelenwet, overstromingsnoodmaatregelenwet – je kunt het zo gek niet bedenken of er kan een noodmaatregelenwet voor worden verzonnen.

Vooralsnog zal het wel vooral de complexe samenstelling asielnoodmaatregelenwet zijn die de krantenkolommen zal vullen, maar noodmaatregelenwet is uiteindelijk hét veelbelovende woord van deze dag.

Definitie

asielnoodmaatregelenwet (de, -ten) wet die diverse noodmaatregelen op het terrein van asiel regelt

noodmaatregelenwet (de, -ten) wet die noodmaatregelen regelt op een bepaald beleidsterrein

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *