messianisering

geplaatst in: Woord van de dag | 0

De Volkskrant schrijft vandaag wat de verschillende (religieuze) groepen in Israël zouden willen met Gaza. Zo is er een groep orthodoxe joden die het liefst Gaza zouden willen bezetten op grond van hun verwachtingen ten aanzien van de komst van de Messias:

De afgelopen jaren zijn de extremistische flanken opgeschoven naar het midden van de samenleving en het hart van de macht, een ontwikkeling die de messianisering van Israël wordt genoemd. Want die extremisten, dat zijn messianisten, orthodoxe Joden die geloven dat de komst van de Messias kan worden bespoedigd als de Joden zich weer in het oude, Bijbelse rijk vestigen.

Messianisering werd al weleens gebruikt, maar in een heel andere betekenis, namelijk het beschouwen van een gewone sterveling als de Messias. Maar in de betekenis waarin de Volkskrant het woord nu gebruikt, is het nieuw in de krant. De krant verwijst naar het toenemende belang van of althans het sterker worden van de Messiaanse verwachtingen onder joden.

Definitie

messianisering (de, g.mv.) verspreiding van de gedachte onder een volk, in een groep of in een land dat de Messias op korte termijn zal (weder)keren

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *