Trouw schrijft vandaag over de effectiviteit van Trumps politieke stijl. De krant typeert die politieke stijl in de krantenkop als gorillapolitiek en licht in het artikel toe:
In tijden vol grote dreigingen wenden mensen zich wel vaker tot krachtfiguren, en dat zien we nu ook gebeuren. Trump is in staat om als een soort gorilla overtuigend terug te brullen naar Poetin en Xi Jinping. Misschien kan hij op die manier zelfs een wig drijven tussen China en Rusland.
Gorilla verwijst niet alleen naar een aapachtige, maar door zijn omvang en kracht ook naar een kleerkast (grote man) en door een aspect van zijn gedrag – vertoon van agressie tegenover soortgenoten om die te imponeren – tevens naar een agressor, iemand die anderen met zijn agressie imponeert en angst aanjaagt. Gorillagedrag is dan ook een ingeburgerd woord voor agressief imponeergedrag.
Gorillapolitiek is een nieuw woord in de krant, maar het woord herinnert wel meteen aan een ander woord dat al eerder zijn mediadebuut heeft gemaakt: bokitopolitiek. Het eerste deel van dat woord is gebaseerd op de eigennaam van een zilverruggorilla, die in 2017 uitbraak in diergaarde Blijdorp en vervolgens agressief gedrag vertoonde.
Definitie
gorillapolitiek (de. g.mv.) agressieve politiek, m.n. buitenland)politiek, bedoeld om eventuele (economische en militaire) vijanden af te schrikken
Geef een reactie