Deze week riep CDA-leider Henri Bontenbal op het aantal moties in de Tweede Kamer drastisch te beperken. Volgens hem is de motie een instrument geworden waarmee Kamerleden de eigen achterban willen paaien. Vaak weten Kamerleden zelfs voordat ze een motie indienen, dat die alleen voor de bühne is. Vandaag reageert staatsrechtdeskundige Wim Voermans in NRC op het plan van Bontenbal. Volgens Voermans klopt het beeld dat Bontenbal schetst niet:
Het beeld dat ze meestal tandeloos zijn, geen invloed hebben op het regeringsbeleid, en alleen beogen de eigen achterban te bedienen, klopt ook niet. Het zal een oppositiepartij niet snel lukken een motie aangenomen te krijgen die alleen de eigen achterban bedient, en voor de verhoudingen tussen coalitiepartijen zijn loutere profileringsmoties al helemaal geen goed idee.
Het woord profileringsmotie dat in deze passage tussen neus en lippen door wordt geïntroduceerd, oogt op het eerste gezicht helemaal niet zo nieuw. Waarschijnlijk komt dat door het beeld dat veel breder bij de bevolking leeft van Kamerleden die puur om zichzelf in the picture te spelen moties indienen.
Er zijn niet veel samenstellingen met motie ingeburgerd. In elk geval geen samenstellingen met motie waarin het eerste lid niet het doel van de motie (zoals in afkeuringsmotie of ordemotie) noemt, maar het motief van indiener.
Definitie
profileringsmotie (de, -s) motie die een Tweede Kamerlid indient met als voornaamste doel zichzelf als volksvertegenwoordiger of zijn partij te profileren richting de achterban
Geef een reactie