Het Nederlands Dagblad schrijft vandaag over een nieuwe Amerikaanse Hellfireraket, die getypeerd wordt als ninjaraket:
De Hellfire RX9 ontploft niet, maar suist met enorme kracht op het doel af. Zes ingebouwde messen moeten ervoor zorgen dat het doelwit de aanval niet overleeft. Het wapen wordt ‘ninja-raket’ genoemd, of ‘vliegende betonbom’.
Afgelopen zaterdag maakte het woord al zijn mediadebuut in een Volkskrant-artikel, geschreven door dezelfde journalist. Daarin werd de raket tevens aangeduid als ninjabom.
Ninjaraket en ninjabom zijn allebei leenvertalingen uit het Engels (ninja rocket, ninja bomb). De woorden zijn in die taal samengesteld met het Japanse leenwoord ninja, de naam van een Japanse strijder die verrassingsaanvallen uitvoert en daarbij onder meer shuriken, zogeheten werpsterren, gebruikt, die ook weleens ninjasterren worden genoemd.
Anders dan de traditionele werpster, die in feite een vierpuntig mes is, is de ninjaraket uitgerust met een zespuntig mes of althans zes roterende minizwaarden, die vlak voor de inslag uitklappen en behalve door menselijk weefsel ook door ijzer kunnen snijden.
Omdat het projectiel geen springstof bevat, maar vanuit het niets, als een blok beton, door bijvoorbeeld het dak van een auto valt, wordt het een domme bom genoemd, die bovendien heel mensvriendelijk is voor de omgeving: volgens militaire specialisten doodt de bom alleen het doelwit zelf en is de kans op collateral damage minimaal.
Definitie
ninjaraket (de, -ten) door een drone afgevuurde raket zonder springstoflading die bedoeld is om een levend doelwit uit te schakelen door middel van een roterend zespuntig mes, synoniem ninjabom, vertaling van Engels ninja rocket
Vond u dit artikel interessant? Sponsor de Taalbank dan veilig via Ideal of Paypal!
Geef een reactie