triple a-burger

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de Volkskrant staat vandaag een interview met een advocaat die veel burgers heeft bijgestaan die door de overheid zijn aangeklaagd wegen (vermeende) fraude. Daarin zegt hij:

De rechter gaat nog te vaak uit van de ‘triple-A-burger’, die rationeel en alert reageert in contact met de overheid. Iemand die de regels kent, die ingewikkelde juridische teksten kan lezen en begrijpen en die zich assertief durft op te stellen.

Triple A-burger is gevormd met de van oorsprong Engelstalige financiële term Triple A ter aanduiding van leningen aan personen of instanties die de hoogst mogelijke kredietwaardigheid hebben. In Triple A-burger wordt Triple A gebruikt in de figuurlijke betekenis de hoogste staat van excellentie hebbend. Het is een vrij uniek gebruik van Triple A, althans in het Nederlands. In het Engels komt Triple A citizen al langer voor, zowel in de financiële betekenis als in de morele betekenis.

Definitie

Triple A-burger (de. -s) 1 burger die zeer kredietwaardig is 2 burger die zijn zaakjes goed op orde heeft en zeer betrouwbaar is

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *