Juridisch redacteur Folkert Jensma schreef gisteren in NRC over de milieureputatie van jonge carrièremakers. Die bepaalt meer een meer het aanzien van werknemers, niet alleen bij het publiek, maar ook bij (toekomstige) werkgevers. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor juristen. Die presenteren zich soms als voorvechters van gelijkheid, duurzaamheid en sociale diversiteit, maar nemen intussen wel interessante klussen aan van grote bedrijven.
Jensma verwijst in dit verband naar een groen actiegroep Recht voor Klimaat, die ‘ de ‘butlerhouding‘ van de advocatuur aan de kaak stelt.’
Butlerhouding is een nieuw woord dat verwijst naar een houding van iemand die zich dienstbaar en discreet opstelt ten aanzien van zijn opdrachtgevers. Vermoedelijk is butlerhouding een vertaling van de Engelse term butler pose, waarmee eigenlijk naar de stereotiepe houding van een butler wordt verwezen, rechtopstaand en klaar om iets aan te pakken of aan te reiken. In het Engels wordt de term ook figuurlijk gebruikt ter omschrijving serviel gedrag dat zich kenmerkt beleefdheid, discretie, en bereidheid om in de behoeften van zijn werkgever te voorzien zonder zelf op de voorgrond te treden.
In het Nederlands kennen we nauwelijks butlers, dus butlerhouding als benaming voor die fysieke houding is hier nooit bekend geworden. Vandaar dat het woord nu meteen in de figuurlijke betekenis ‘dienstbare houding’ is geïntroduceerd.
Definite
butlerhouding (de, g.mv.) serviele houding, instelling van werknemers en opdrachtnemers die zich kenmerkt door het kritiekloos uitvoeren van de wensen van de werkgever of opdrachtgever
Geef een reactie