dik-voor-elkaar-show

geplaatst in: Woord van de dag | 0

In de jaren zeventig en tachtig hadden André van Duin en Ferry de Groot een razend populaire show op de radio: de Dik Voormekaarshow, genoemd naar de fictieve presentator Dik Voormekaar, wiens naam natuurlijk gevormd was op basis van de woordgroep ‘dik voor mekaar’ (dik in orde). Nadien werd dik-voor-mekaar-show soms gebruikt als soortnaam voor een een setting waar het op het oog helemaal in orde is, zoals in:

de Nederlandse danscultuur is een dik-voor-mekaar-show (Gelderlander, 30-9-2004)

of

Het doet te veel aan het echte leven denken, die vruchteloze reeks pogingen om vooruit te komen. En hoe we dat, terwijl iedereen online openbaarder leeft dan ooit, angstvallig camoufleren. Allemaal gevangen in de grote dik-voor-mekaar-show, crisis of niet. (Volkskrant, 15-3-2013)

Vandaag vinden we in de krant een nieuwe ontwikkeling in de geschiedenis van dit woord. Mekaar is een platte of regionale variant van elkaar en in lijn daarmee verandert Trouw dik-voor–mekaarshow dan ook in dik voor elkaar show:

In het fictieve duindorp Blankendaal verschuilen ze zich achter hun goed gecoiffeerde heggen, automatische hekwerken en kronkelige oprijlanen. Daar voeren ze een dik-voor-elkaarshow op. Ze lopen rond alsof ze onkwetsbaar zijn, terwijl toch overal ziektes en verderf loeren.

Dit is een interessante vorm van hypercorrectie, maar in lijn met de radiogeschiedenis kunnen we beter dik-voor-mekaarshow blijven gebruiken.

Definitie

dik-voor-elkaarshow (de, -s) dik-voor-mekaarshow

dik-voor-mekaarshow (de, -s) toestand die gepresenteerd wordt als helemaal in orde

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *