proletensolex

geplaatst in: Woord van de dag | 2

Het gaat de laatste tijd bijna dagelijks over fatbikes in de krant. Soms omdat ze opgevoerd worden, maar ook omdat er vaak onvoorzichtig mee gereden wordt. En vooral omdat er veel ongelukken mee gebeuren.

Er zijn inmiddels veel bijnamen voor fatbikes, zoals sjoemelsolex en bredebandenfiets. In De Telegraaf maakt vandaag een volgende bijnaam zijn debuut: proletensolex. Het tweede samenstellende deel solex verwijst naar de voormalige bromfiets, waar Jan en alleman vroeger op reed. Solex was oorspronkelijk een merknaam, die zich vervolgens tot soortnaam ontwikkelde. Het eerste deel van de samenstelling proletensolex verwijst naar de berijders van de fatbike. Een proleet is onder meer een asociale persoon, en in proletensolex suggereert proleet dat er op de fatbikes vaak asociaal verkeersgedrag wordt vertoond.

Definitie

proletensolex (de, -en) (minachtend) fatbike

2 reacties

  1. Marc Tiefenthal

    Ik vind uw definitie van proleet verkeerd. Dringend eens Das Kapital lezen. Wat? Das Kapital? Wat is dat? Een lijvig boek, in het Duits, van Karl Marx. Voor de rest zie ik een breedbandsnelfiets geen proletensolex. Het woord zal dus niet standhouden. Doei

    • Ton den Boon

      U verwart ‘proleet’ met ‘proletariër’, meneer. Het was in inderdaad Max die de ‘proletariërs aller landen’ opriep zich te verenigen, maar de beste man moest echt niks hebben van proleten (‘personen uit een on­be­schaafd mi­li­eu of van gro­ve, on­be­schaaf­de le­vens­op­vat­ting of ge­drag’ – zie Van Dale).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *