In Trouw schrijft Renate van der Bas vandaag over een documentaire op YouTube, waarin de Duitse hersenwetenschapper Urner (1984) uitlegt hoe te vel slecht nieuws ons niet helpt om oplossingen te vinden:
We stompen juist af door die ‘stapelcrises‘: hersenonderzoek laat zien dat angst de hersendelen blokkeert die essentieel zijn voor langetermijnplanning.
Stapelcrisis, dat op internet zeer spaarzaam te vinden is, maakt zo zijn krantendebuut. Het woord is vermoedelijk geïnspireerd op de woordgroep gestapelde crisis, die sinds een paar jaar gangbaar is voor een reeks crisissen die met elkaar samenhangen waarbij de ene crisis door de andere is veroorzaakt. Het is vermoedelijk een originele Nederlandse vondst, al komt de taalvorm ‘piled crisis’ ook een enkele keer voor in het Engels.
Morfologisch is het woord enigszins vergelijkbaar met de samenstelling stapelkorting. Inhoudelijk herinnert het aan het woord polycrisis: toestand waarin gelijktijdig diverse complexe crisissen optreden die veelal met elkaar verweven zijn. Mogelijk is stapelcrisis zelfs wel als lekensynoniem van polycrisis bedoeld
Definitie
stapelcrisis (de, stapelcrises of stapelcrisissen) toestand waarin maatschappelijke en/of economische crisissen zich opstapelen tot een complexe toestand waar moeilijk een oplossing voor te vinden is
Geef een reactie