In zijn column in Trouw reflecteert Stevo Akkerman op de tijdgeest. Die is de afgelopen decennia nogal veranderd, laat hij onder meer zien aan de hand van een citaat van verzetsstrijder en dichter H.M. van Randwijk. Die schreef in 1947, in de tijd van de politionele acties in voormalig Nederlands-Indië:
Mijn natie is geen door bestaansdrift en machtsdrang bijeengedreven horde, maar een in recht en menselijkheid gewortelde gemeenschap.
In zo’n ‘in recht en menselijkheid gewortelde gemeenschap’ zouden de meesten van ons nog steeds wel willen leven, maar die gemeenschap wordt nogal belaagd. Onder meer door Geert Wilders, die in zijn communicatie via de sociale media nogal eens wil knagen aan zowel recht als menselijkheid als hij het heeft over Nederlanders met een andere mening dan zijn partij. Akkerman:
Het is goed en belangrijk dat Wilders weerwerk krijgt. Inderdaad, dit is de ophef is die hij zoekt, en dat zou ervoor pleiten zijn schreeuwtweets te negeren. Maar het blijft niet bij tweets, in de Kamer eiste de PVV dat de regering Halsema zou ontslaan; dergelijke politieke vernielzucht kan niet schouderophalend worden afgedaan, het is extreem, het is serieus, het ondermijnt de democratie.
In dit citaat maakt het woord schreeuwtweet zijn krantendebuut. Het is sowieso een vrij onbekend woord, want zelfs op het sociale medium X is het niet te vinden. Je kunt schreeuwtweet natuurlijk gemakkelijk parafraseren als ‘schreeuwerige tweet’, maar het woord includeert een aspect van een ander relatief nieuw woord dat ook regelmatig wordt gebruikt in verband met Wilders, namelijk roeptoeteren: luidkeels en ongenuanceerd zijn mening verkondigen over iets.
Definitie
schreeuwtweet (de, -s) tweet waarin iemand ongenuanceerd zijn mening geeft over een heikel onderwerp en daarmee ophef uitlokt
Erna
Er is inderdaad veel veranderd in dit mooie land, vooral veel verworvenheden teloor gegaan, waaronder de democratie. Democratie staat voor ‘wil van het volk’, maar alles en iedereen die aan Wilders of zijn gedachtengoed gelieerd kunnen worden worden op voorhand al uitgesloten eo niet serieus genomen. Wilders is voor een groot deel van de bevolking nog de enige manier om hun problemen en wensen naar voren te brengen en veranderingen te bewerkstelligen die in hun optiek nodig zijn na 15 onzalige ‘Rutte’ jaren. Ik ben er daar één van. Ik voel me vaak voor achterlijk versleten en weggezet. Zoals velen met mij ben ik het lang niet met alles van Wilders eens, maar het lijkt wel of alles wat hij doet en zegt onder een vergrootglas ligt en meteen breed wordt uitgemeten. De periode Rutte werd voor mij gekenmerkt door de ene blamage na de andere. Nog nooit eerder heeft een premier zoveel waarden en verworvenheden lachend weggegeven als hij, maar elke blamage werd weggelachen en met de mantel der liefde bedekt. Voor mij onbegrijpelijk en tot wanhoop drijvend. Er is nu al zoveel kritiek op het nieuwe kabinet terwijl ze eerst nog een, in mijn optiek, enorm negatieve erfenis moeten wegwerken. Geef ze die kans in rust, zoals ik en velen met mij dat de afgelopen jaren ook hebben gedaan met ‘Rutte’.
H. de Wilde
U moet zich niet met de politiek bemoeien. Alleen met de nederlandse taal en het duidelijk uitleggen van onze taal. Voorbeelden kan maar geen inhoudelijke opmerkingen.
Eric De Baerdemaeker
Schreeuwtweet past overigens perfect bij een schreeuwlelijk.
Mirjam Vogels
Gewoon geen aandacht besteden aan de roeptoeter. En staat hij weer te schreeuwen naar een andere parlementariër dan kan die goede man/vrouw rustig zeggen dat hij/zij de roeptoeter gehoord heeft en verder praten zonder ver aandacht aan W. te schenken. De voorzitter kan hem dan ter orde roepen mocht dat nodig zijn. Ik denk dat ik me per ongeluk/expres wel eens ou vergissen en hem met “heer roeptoeter” zou aanspreken.
Bergman
Dhr Wilders existeert in en dankzij zijn bombardement v schreeuwtweets. Ik heb mij wel eens afgevraagd wat er zou gebeuren als vooral alle media die uitingen van dhr Wilders volkomen zouden negeren. Hoe moet hij dan aandacht genereren? Wat heeft hij nog meer te bieden?