erfocratie

geplaatst in: Woord van de dag | 0

Het Financieele Dagblad schrijft vandaag over de ongelijkheid in de wereld, m.n. in Nederland. Die wordt in de hand gewerkt door de vererving van de vermogens van babyboomers naar hun kinderen. De erfenisexplosie, noemt de krant dat fenomeen, en dat houdt verband met de vergrijzende samenleving:

Nergens is deze combinatie van enorme rijkdom en aanhoudende economische stagnatie zo duidelijk als in Europa, waar de productiviteitsgroei al tijden bedroevend laag is.
Meer vermogen betekent meer geld voor babyboomers om door te geven. En omdat vermogen veel oneerlijker verdeeld is dan inkomen uit arbeid, zien we nu een ‘erfocratie’ ontstaan: afkomst speelt steeds vaker een doorslaggevende rol in de kansen en mogelijkheden die iemand heeft, wat leidt tot vermogensongelijkheid en een verminderde sociale mobiliteit.

Nieuwe woorden op het achtervoegsel -cratie (ter aanduiding van een staatsvorm of samenleving) beginnen meestal met een vreemdtalig element, maar in erfocratie is het eerste woorddeel zo Hollands als haring met uitjes: de stam van het werkwoord erven. Dat komt door de herkomst ervan. Erfocratie is een vrij letterlijke vertaling van het Engelse woord inheritocracy, dat in met name Amerikaanse media al veel langer gewoon is.

Zoals inheritocracy een samentrekking is van inherit (erven) en -cracy (heerschappij, bestuursvorm), zo is erfocratie samengetrokken uit erven en -cratie.

Het woord verwijst naar een samenleving waarin macht, rijkdom en invloed voornamelijk worden doorgegeven via erfopvolging in plaats van door persoonlijke verdiensten, talent of inspanningen.

Met andere woorden, in een inheritocracy bepalen familieachtergrond en erfenissen grotendeels iemands sociale en economische status, in plaats van meritocratische principes waarbij mensen op basis van hun prestaties worden beloond.

Definitie

erfocratie (de, erfocratieën) samenleving waarin iemands familieachtergrond en de erfenis die hem te wachten staat of die hij al gekregen heeft grotendeels bepalend zijn voor zijn maatschappelijke kansen en zijn sociale en economische status

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *