Soms zijn er meer nieuwe woorden in een week dan er werkdagen zijn en valt een interessant woord af bij de selectie van het Woord van de Dag. Soms krijgen die woorden een paar dagen laten een tweede kans, maar geregeld blijven interessante nieuwe woorden simpelweg liggen. Zoals onlangs blowbij, kijksluiter en sojasjoemelaar.
blowbij
De blowbij zou je kunnen typeren als de hennephond 2.0: met dit woord, dat op 5 november onder meer in de Gelderlander debuteerde, wordt een honingbij bedoeld die speciaal getraind is op het herkennen van de geur van wiet. Voor de inzet van de bijen is een speciale wietdetector ontwikkeld, waarin de bijen kunnen worden meegenomen naar verdachte omgevingen: ‘De bijtjes beginnen te likkebaarden als ze wiet ruiken, waardoor ze hun tongetjes uitsteken en daarmee een infrarode straal doorbreken, zodat de detector ‘afgaat’. De naam blowbij is wel een beetje tendentieus: de bij zelf blowt namelijk niet.
kijksluiter
Een kijksluiter is een animatiefilm waarmee de werking van een medicijn wordt uitgelegd. De kijksluiter is onder meer bedoeld voor mensen die moeite hebben met het lezen van bijsluiters. Het woord op 9 november in de Telegraaf en stond op 11 november in Trouw. Het woord is een samenstelling van kijken en het tweede deel van bijsluiter. De collega’s van het Instituut voor de Nederlandse Taal beschreven kijksluiter afgelopen week als Neologisme van de Week.
soasjoemelaar
Soasjoemelaar debuteerde afgelopen week bij de NOS. Het woord verwijst naar mensen die eigenlijk niet in aanmerking komen voor een gratis soatest bij de GGD omdat ze niet tot bepaalde risicogroepen behoren, maar die onder het voorwendsel dat ze wél tot zo’n risicogroep behoren toch bij de GGD een gratis soatest proberen te krijgen.
Geef een reactie