Het gebeurt niet vaak dat er een nieuwe consumptievis van eigen bodem op de markt komt, maar dezer dagen is dat wel het geval: een duurzaam gekweekte vis die qua structuur en smaak het midden houdt tussen een baars en een tonijn. Maar hoe gaat hij heten? Het Algemeen Dagblad noemt de vis vandaag een kingfish, naar het bedrijf dat de vis in Nederland kweekt, maar hetzelfde dier staat ook bekend als yellowtail. En gelukkig, er is ook een Nederlandse naam: ‘geelstaart koningsvis’.
Het is een roofvis (wetenschappelijke naam: Seriola lalandi) uit de familie van de horsmakrelen die twee meter lang kan worden en inheems is in de Australische wateren. Een enkel keertje werd de vis ingevoerd, maar vanaf nu wordt hij hier dus ook gekweekt. En hij staat hier en daar al op de menukaart: ‘De Kingfish heeft een stevige textuur en een sublieme zachte smaak.’ Hij wordt geserveerd als sushi, sashimi, gerookt, gekookt of gegrild als filet en wordt gezien als een heerlijk alternatief voor de bedreigde blauwvintonijn en zwaardvis.’
Het Algemeen Dagblad schrijft geelstaart koningsvis vandaag weliswaar als twee woorden, maar die spatie is nergens voor nodig om deze koningsvis met zijn gele staart aan te duiden. We verwelkomen dus voortaan geelstaartkoningsvis op ons bordje.
Geef een reactie